Anul VII. FolUcenî, 1 Octombre 1902. No. 8. Bucătăria ţăranului 7>l*i '• »î , «Vv, 4r« K'- tt- ([ t-at. • ^ ^ si; scoale din zftrul de sub cai?, iu cliipid urmAlor: se iu zarul «le sub r;iş |jlutuilul]. se pune Inlr’o cablare hi fert pe ioc. Mtjcrt [hali ca sA nu se prindă pe fund şi sa se afume. Din jin-1 uitul acesta cApâlâui jintiţa, care se mîuîncA cit e cAlduţă. După cc jiutiţit s’a iacii, se loarna tu strecurătoare şi se lasă de se scurge bine; ceea ce rAminr st; numeşte mda. Urda e dulce şi sAţioasă J). ,. fJrinzi ii* vaci se prepara din chiţlt(u?% astfel: oalele, după ce sau zmiutlnil pciilrn uni. se pun la foc. ori se loarnft cbişleagul intr’un ceaun marc pus pe foc. de se scOiicc. (Jind cbişleagul s*a lîrinzM do vaci sadea se gAseşte numai pe la Jar A [in partea răsăriteană a judeţului]: muntenii amesteca laptele de vaca cu cel de ut. de fac caş. Briază de vaci se miniucA ori sadea «-u niAraAligA cald A. cui tupilA cu ouA. ori amestecata. c.Ihct e pruaspAtft, cu zmiutinA. Cind iui uza de ol e prea iute. saâ elnd le saluri de iiiiurul numai luinzA sadea, ea se topeşte iu (igac oii /thgăti, sau iu hîrl> de ceaun. adAugiudu-i se upA, cir de mftmAligA ort un oii, douft. După re s’a topit bine. se iniulurA cu mămăligă caldă. Inacrcahi nu-t de «ii zarul de vaca ori de oao inAcrit ca oţetul ; verdejurî ?» se ferbe. Clnd bumenele aii fert bine, se toaruA in nalA cartofele Ierte şi mArunjâlito bine', se lasA de mal ferb, se pune sare, şi in timpul cil cablarea sbi la leit, se lot mestecă In ea cu un 11. Comunicat tio I. TooioroH u L'otirgiu; Hronicul. — 113 — ŞEZĂTOAREA şi cine are gust fi chipemi, se laşa de se mai răcesc fi st* dau in masă după ce, cine are şi vrea, s*aii dres cu un oQ ori zmhiUnă. Iu cele mai multe cazuri se mîuîncă nedresc. Inăcreala cu bara hule se mai face şi plinind de-o dată şi inăcreala şi barabulele şi legumele, ferbindu-Ie toate o dată. Cum barabulele fprb mai de grabă, ele se JI.ccuesc (se sfarmă tare). — Inăcreala cu sfecle se prepară plinind intr'o oală sfecle hăcuite mărunt, legume şi îuăcreală .şi ferbindu-se pîtiă cînd sfeclele silit bune de mîncat. Punind peste acest soi de bucate sare, şi cliiperî, cine vrea, dregindu-se cu un ou ori zmin-tină şi răciudu-se, se dă la casaşi spre ospatare. Uuia ferb de-o parte sfeclele cu legiune şi sare şi ciud sfeclele-s ferte bine, se amestecă, se mai ferb, se răcesc şi se dau iu masă. ') Tot aşa se prepară şi inăcreala cu păslăi de fasole şi cu bostăuci. Verzele se fac primăvara şi vara. Eli? se piepară aşa : se culege lobodă, ştir, marar şi frunze de sfeclă, se tont* bine, se spală şi se pun la feri, cu ceapă ori cozi de ceapă, şi cînd sînt scăzute şi Ierte bine, se toarnă [ieste aceste legume, ori znră de sub unt, ori lapte acru. ori zmiutînă, de capătă gust acrişor. Iu ujmă se dreg cu un o ti, ori cu ceapă pîrgăluită -) (rumenită) în unt şi răciudu-so puţin, se mîuîncă cu mămăligă caldă şi cam virtoasă. In verze se pune sare şi ebiperiu, după ce nu feri. La ţară (la cimp), peste legumele ferte se toarnă îuăcreală, şi mal ferhind puţin, se direg verzile cu zmînlînă ori oii zbătut, se sară. se pune în ele şi ceapa prâjitâ cu unt, apoi se minîncă. Diresala e o mîncare de frupt. Ea se prepară din cartofa curăţite de coajă, tăele mărunte, spalate curat, şi puse cu ceapă şi legume să fiarbă la foc. Cînd sini ferte şi scăzute, se umplu cu laplc acru, de-şi fac gust acrişor, şi in urmă se direg cu ceapă prăjită lu unt. Iu loc de lapte acru, poţi umplea cartofele fierte şi cu zmin-tlnă. Unii fac diresala ferblnd barabulele eu borş. şi dregiudu-lc cu zmlntină. — Tot aşa se prepară diresala şi din sfecle ferle. Gatejelele. cocînita sau cocîrţa e o mîncare ciobănească, care se prepară din caş dulce, sfarmat mărunt şi amestecai cu /intuit. sau zăr de sub caş. — Gătejclele se minîncă goale (fără mămăligă), şi după ele dorini bine, căci aduc somn "). 1). Couiutiicat do A. Vasiliu. Tatărutşî. S). I» com. l’leşeşti acesta d hioate s<* namn»t<< dircwlu. •.'om. d«‘ lî. I.upa>'-u. H). Comunicat do 1. Toodoreacu. — 1A4 — ŞEZĂTOAREA i’rsui sau bolul cu Infuză (bt>( dc brîuză) ’) se face din mămăligă cald A şi moale şi din brinză ilc oî. Ursul arc forma rotundă (sferică) cu brlnza In centru. De inşi aii parii» mult băcţii care umblă la .şcoala. Ursul se pune Iu traista gospodarului cirul pleacă la drum. căci e miucnre gala. Cel mai Imn urs e cel ce se prăjeşte pe cărbuni. — Urs se face şi cu urdă. Biilmoşul, sau ba'aniş—bai/noş, cum li zic ţiganii, e o mtneare ciobănească. El se prepară ast-fcl : se ia zmiutină ori jintuii. se pune la foc, şi dud începe a ferire, se pune Iu el, c’o mină, făină de păpuşoi şi cu alta se mestecă im o lingură, in una. piuă ce se Îngroaşă de-ajuns Ameslccul acesta numit halinos se ferbe şi se mestecă piuă ce chifteşte [ferbej unlu! pe de asupra. Balmoşul se minineă cu lingura şi fără mămăligă, adecă gol. -| In Drăgăncşti se face balmoş şi cu untura de porc -1]. Dodocut e pentru copiiT mici. El se face din mămăligă caldă cu hiinză de oi frăininjită şi făcută boţuşer sau tototoţ, dindu-se copiilor In mină să tacă şi să miuhice. •*) Topchitnl e o miiicnrc ciobănească. El se prepară din jintuit pus Jnlr'un ceaun şi in care se mărun|eleşle caş dulce şi urdă, forbin-du-se bine cu sare şi ceapă. .Iu umil si tot uiinlucl, nrăl tatî, aşă-i di Ijuu*. :’) Cotacnl de caş il fac ciobanii din brîuză topehitâ. Se topeşle brinză de oi, i se dă formă rotundă (ca de colac şi se lasă de se răceşte. — Colacul de caş se face ca jucărie pentru copil, pentru fele şi neveste. — Cine vrea să-l miuluce, treime să-l incălzască inlăi. Omite fer/e cu sare şi chipuri se mlnîncă in zilele de fnipl. La bisatul sărulni de postul cel mare şi de postul Crăciunului loji casaşi] trebue să mluince dtc uu ou, ca să li sc pură postul uşor. Cele mal multe ouă |arani1 Ie miulncă la Paşti. Ouăle feric se mi-nlneS cu mămăligă. Unor să Icul le plac ouăle mol, altora vicioase. Albuşul de ou răscopt [feri tare] preserat cu făină de pcatră ) i. Hoţ. do 1 ă călduţă, ne dă coloarea roşie. Cînd ouăle s’afi roşit bine şi sînt foile in de-ajuns. atunci se scot din bacan şi st» şterg cil un şumuiao [şomultocţ de buci, peste care s‘a pus unt ori untură, ca să capete o fajă strălucitoare. Aşăzate Intr’un vas curat, se pun in cnmară. unde se ţin pînă in ziua de Paşti, cînd se pun 3-4- pe pască, şi se duc la biserică. Cînd preotul esă cu învierea a dona. femeile (la munte) dau dascălilor cile 1 sau 2 ouă. Cu ouă roşi trebue să te speli în ziua de Paşti dini le duci la înviere : cu ouă roşi se ciocneşte iu serbătorile lnvierei. Ouă roşi se dau şi de pomană de sufletul morţilor. Cojile de ouă roşi la Paşti trebuesc date pe apă ca să ajungă la Blajini, şi să Ie ducă veste că au sosit Paştile. — 116 — ŞEZĂTOAREA Ouăle roşi sînt făcute din hololianii ce zvîrleau jidovii după Maica Domnului, ciuţi căuta pe Domnul Hristos. Ouă roşi, sfiuţilc In ziila de Paşii la biserică, se ţiu pînă la anul şi atunci se sparg : dacă oul e săc, ifal nevoe ; dacă e plin. ai nevoe mult. — Găina care face ouă parările (ouă de părăsi fura) nu mal ouă. La casa unde găincle far asemene ouă, nu merge bine. Ouăle părăsite se zvirî peste casă, din faţă, in dosul ei .şi se zice : „Cum zvirl oii oul peste casă, aşa să fugă rălelc de la salaşul aista6'. Scrobiţi sa fi papi se face din ouă cu unt. cu untură oii cu zmîntînă. El se prepară aşa : se pune in tigae unt, untură ori zmîu-tluă. şi se lasă să se topească oii să fiarbă, punindu-se ceapă şi legume : cîud ceapa s’a rumenit, atunci se toarnă în ligae ouă bătute şi se lasă de se coc bine, pînă ce prinde coajă. Papa cu slănină se face ca şi cea de mai sus, lăsindu-sc să se topească slănina. Ciiul se face papă cu lapte dulce, se numeşte scocîcă •). In sco-cîcă se pun şi verdeţuri. Scocîca se tace punind in tigae lapte dulce şi-l lăsăm de ferbe ; c.ind eî ferbe bine, punem iu el ouă bătute şi se lasă de ferbe bine. Ochiuri nu fac de cit ţaranii mai hogajl, cei ce au contact cu surtucarii. Ochiurile se lac din ouă scoase «lin coji. şi puse ia iert în apă cînd clocoteşte. După ce se scurg de apă. se toarnă peste ele unt topit, proaspăt. M. Lupescu. CIMILITURI Mămăliga. 130. Am vacă neagră: ciud se balegă, toţi aleargă. — A Vas. 140. Otrocol prin otrocol, minza besă, bumbul esă. — S. T. K. 141. Marna -J bese, bumbu-I ese. — Bălăşel. a) Neagra bcse, gilca ese. — Bălăşel. I). Rcncnca so mimare prin iMrn.i, U). Marna c tmiuo propriu femeesc ce se dA hi vito. după ouw Barau do sex bărbătesc. — 117 — ŞEZĂTOAREA 142. Dofora grasă făr de o as îl. — Bălăşel. Mătura. 143. Ohieluţă tălărască virghile prin casă. — Hă In şei. M eleşteu!. 144. Otroeol prin ocol şi pistolul gol. — S. T. K. Melita. t 145. Am o căţea: pin’ n’o iau do coadă, nu latră. — Bălăşel Minciuna. 14G. Pe o urmă de purice s’agăsil uu corn de porc; cel fără mini l-a luat, şi cel eu pielea goală l-a pus in sîn. — A. Vasiliu. Mirtanul. 147. Hop, hop tîrnărop şade jos la foc. — Bălăşel Moara. 148. Am o pană ’mpnnată pe apă lasată. — A. Vasiliu 140. Turta mea pe Iurta ta, eieşlefi In c..ul Itfu. - Bălăşel. 150. Cucuetă cumătră, n' aş schimba-o nici pe ştiucă nici pe crap, şi şcde cu cojocu'u cap— Morcovul. 151. .Sa bagat popa’n ramară ş‘a lăsat c..ele-afară.—Lupescu. Musca. 152. Cine şade ’n grindă şi colindă şi vorbeşte ungureşte / — Rudeauu. a] Cine pă grindă colindă, şi vorbeşte uugureşte ? — R ud ea nu. Nasul. 153. Ciocănel de piele cu două găurele. — V. A. F. Năstrapa. 154 Am o vacă cu ţi (a ’n spinare. — Rudeauu. Neaua. lf>5. -Hrana Cos in zapa, cind o întins hrîucele o umplut Iun cele. -^S. TJk Negura. 15G Mă şuii iu scai să văd de cal ; cuţitul imî pică, luua-1 văzură. soarele-1 luară. — Lupescu. Nuelele. 157. De la munte viu oile jiulale iu frunte. — A. Vasiliu S. T. K. — 118 — ŞEZĂTOAREA Numele. 15S. Ce-l pe line şi nu-l si mie? te nimeni ? — A Vasiliu. Ochii. 150. Am doi junei ci! lumea de liniai.—A. Vasiliu. 100. Floace negre Uililnim, horle negre astupăm. — A. Vas. 101. Bale cu maele sa aştearnă straele. sa ue culcam, lloci cu flocî sa ’mpreunăm, găuri negre s’astupăm. —Bal. 102. Am două cireşe înfipte într’o tulpină. — Rudeanu. 103. Am o ghicitoare: ce-I dai. ghiceşte. Din Şlirliăl, Suceava). Oglinda. lOt. Străchiiiuţa verde fundul i se vede. — S. T.JsL ((ilmlciil-l'ai'pnniţa . a] Ce 1 strachină In păreie ? — S. T. K. Oile. 105. Am un pătniag de fin In palru iestele. — Bălăşel. Oile şi ciobanul. 100. Ciugurel mugurel merg pe drum Insărăfel, clugur mugur cel hătrîn. merge’n fruntea lor cîntlnd. — Rudeanu. Omul. 107. Am doi pari; pe pari n pu-tiuă; pe puliuă un bostau: şi ’n pădure umblă oile. — A. Vas. Omul. furca, şi caierul. 108. Gagiu jine calul şi ’ncalecă răstăfîoeea. — Băl. Opinca. 109. M-am dus iu pădure, am taiet o nutt, am făcui o poeată si nil-a mal ramas o bucală.— S. T. K. 170. Am două cnvăţele : ziua pline, noaptea goale.— A. Vas. Oul. 171. Am căsuţă văruită fără nici o borticică. — A. Vas. 172. Ce şede ’n tufă şi nu suflă? — A. Vasiliu. 173. M-a trimes Doamna dă sus la cea dă jos să-I dad vin şi racliîii într’un butoiii.—Rudeanu * 17t. AII) şi rolunjor face pic din pod. — Rudeanu. Painjănul. 175. Am o oae oacheşă — 119- ŞEZĂTOAREA şede’n rugul drumului şi se ’ncliină curului : Cucuie, Măria Ta, le-aş ruga pe Dumnela să-mi adud doi feţi logofeji cu par de aur cre|. Joacă'n vale, joneă’n deal la ponu'ilul lui Gradau, la Ilic la băcălie gîciţl Dv. ce să fie. — S. T. K. Fastaea cu fasole. 170. Am o vacă slabă de i se vad coastele. — A. Vasiliu. Păcornita. 177. Am o ulcica cu miere. ş< de la lelea Iu Iraniene. Ui ii Crisleşlf. Suceava) Păduchele. 178. Ce e mic, mititel, şi-jî rădici căciula pentru el ? — Hudeauu. 179. Am un cal: stă cu şaua iu spinare. — Bălăşel. Pârul capului. 180. Tăiai o uuea. mă ’nlorsel şi nu-î tnaî găsii urma.—Bălăşel. Pepenele. 181. Bagă mina printre frunze ş‘ apuci pe moşul de buze. — A. Vasiliu. Perina. 1S2. Se sule moşul pe moaşa şi face : foşa. foşa.—A. Vasiliu Piciorul. 183. IMele albă în piele albă, v împinge vîrlos să meargă — s1jrjv. 184. Ciolan roşu iu gaură neagră. Bălăşel. a) Par roşu in gaură neagră. — Hudeauu. 185. Am un patul: în tăi il acopăr, apoi il lău|ul. — Bălăşel. Pieptenele. 180. Am un porc lăpălăgos mină porcii iu jos. — A. Vas. 187. Pa pai dos scoale porcii de la dos. Băl. Pirostriile. 188. Am trei călugăriţe, şed cu picioarele în jos. — Bălăşel. Ploaea. 189. Vine un nour nourat cu gorila (?j amestecat, uude pică picătura se sleoşle ca untura —S. T. K. Plosca. 190. Am o vacă şi o mulg cu crăcii iu sus. — Hudeauu. — 120 — ŞEZĂTOAREA 191. Tiugă luturugă ;tllu cui cu vă tiujj;!. — Dalfişol. 192. Tmgă barnlmga *) la mijloc cu cliioşliţa -).— Bal. 193. Ţuică ţurcuieană gaură ideauă. r.. cu meşteşug sulacl cu belciug. ,— Bălăşel. Plugul. 194. Limba croeşle şi buzele sflişeşte. — S. T. K. 195. Cinei ţipători, doisprezece opint ilari, la gaură gbelberi găoază. — Bă lăşel. 19d. Mă şuii iu deal iu cucA. mă uilai îu vale'u lunca, văzui viului răslurnîud pămîntul. — Bălăşel. Poama. 197. Am o vacă a fală viţelul iu ea Ini a fată. - Vas. Todul. 198. In mijlocu doiului d) paiu hududoiulul 4). — Bălăşel. Porcul. 199 Ce-i mai mic* de cit calul şi mai mare de cil tainiţ-a ? — Lupescu. -200. Cine caulă mereu fără să fi ij. Adicctiv Di aiuri0 Dan. Cernitul!. Societatea tipografica bucovineană, 1P02. — Inti’o broşură de