SERIA II.—ANUL II, No. 71.
E
.
NUMĂRUL 10 BANI
ABOlVAineiVTKLR
încep In 1 şl ÎS ale fle-cărellunî şi se plătesc tot-d’a-una înainte
In Bucureşti Iu Casa Administraţiei In judeţe şi streinătate prin inundate poştale Un an în ţară 30 Iei; în streinătate 50 lei Şase luni ... 15 » » » 25 »
Trei luni . . . 8 » • » 13 »
Un număr în streinătate 30 bani
MANUSCRISELE NU SE ÎNAPOIAZĂ REDACŢIA
No. 8—STRADA CLEMENŢEI—No. 3
NUMĂRUL 10 BANI
ANINCIURIIi:
Iu liut'iiroştl şi judeţe ,ve pritneac numai la Administraţie
In Streinătate, direct la administraţie şi la toate oficiile de publicitate
Anuneiurl la pap. IV.0.30 b. linia
. . .III.........2 — Io) .
» » » ii .... . 3;— » *
Inserţiile şi reclamele 3 lei î-iudul
lT n ii ii mâr v e c h i ii 3 0 bau i
ADMINISTRAŢIA
No. 3 —STRADA CLEMENŢEI— No. 3
APARE ZILNIC LA 5 ORE SEARA CU CELE DIN URMĂ TELEGRAME ŞI ŞTIRI ALE ZILEÎ
DOVADA COMPLECTĂ
Adevărul de Marţi, vorbind de păcătoasa stare a guvernului actual, spune între altele :
„Zgomotele despre situaţia critică a guvernului au produs o im-presiune penibilă în toate cercurile politice.
„înşişi conservatorii sunt foarte îngrijaţî de această inepţie manifestă a cabinetului Sturdza.
„Iei nar ji de loc dispufi să ia succesiunea liberalilor in împrejurările de faţă; ci din potrivă sunt liotărîţl a favoriza orl-ce combinaţie nouă liberală".
Fie că a fost bine informat, fie că a ghicit, Adevărul a spus un mare adevăr. Conservatorii n’ar primi acum succesiunea liberalilor şi n'o vor primi pînă ce aceştia nu vor fi făcut dovada complectă a neputinţei lor.
Nu tăgăduim că partidul liberal, în scurtul timp de cînd se găseşte la putere, a făcut mult in direcţiunea aceasta. Pentru partea luminată a opiniunil publice ie lucru bine stabilit că liberalii, ca forţă de guvernâmînt, sunt tot atit cit şi un zero, dacă nu cumva chiar o cantitate negativă.
Cind un partid ajunge în halul să şteargă cu buretele tot ce-a spus şi ce-a făcut în aproape opt ani de opoziţie ; cînd în locul angajamentelor luate cu atita zgomot şi călcate cu atita dezinvoltură nu ie în stare măcar să puie altceva; cînd, deşi guvern nou, nu se poate prezintă cu alt decît cu eîrpituii şi cu fărâmături de la masa guvernului trecut ; cînd, la ori-ce chestiune, chiar din cele cari ati fost mal mult agitate în opoziţiune de către partidul liberal, primul-minis-tru nu ştie să răspundă decît că „are nevoie de vreme ca să studieze"; cînd, după abia trei luni, cabinetul ajunge la o criză ministerială scandaloasă ; cînd, după mal bine de o jumătate de lună de la criză ministerul nu ie în stare să se complecteze—atunci, pentru partea luminată a opini-unil publice ie făcută dovada i-nepţieî şi decrepitudinii acestui partid şi a guvernului săft.
Dar mal ie o parte a opiniunil publice, cea mal mare, care nu poate judeca cu atîta înlesnire şi căreia îl trebuie mai multă vreme spre a pătrunde în miezul lucrurilor. Noi vrem ca şi aceasta să se încredinţeze de păcătoşia partidului liberal, ba mal ales aceasta, pentru că ea a fost mal mult es-ploatată de liberali cît au stat în opoziţiune.
Convingerea despre neputinţa partidului liberal, astăzi deplin făcută în cercurile politice, va pătrunde şi în partea aceasta a opiniunil publice. Dar trebuie vreme.
Trebuie să se vadă de toţi că, dacă sunt absolut incapabili de a pricepe şi satisface nevoile ţârei, liberalii sunt foarte vrednici a în-virti afaceri strălucite din cari răsar milionarii ca ciupercile.
Trebuie să se vadă că partidul liberal, dacă nu ştie să facă legi
.şi reforme, se pricepe însă foarti bine să exploateze administraţiu-nea Statului, a judeţelor şi eoni imelor.
Trebuie să se vadă, cum s au mal văzut pînă la 1888, întruniri publice sparte, redacţiunl devastate, procese înscenate pentru a persecuta pe cel ce îndrăznesc să se ridice in faţa monstrului colectivist.
Trebuie să ajungă guvernul liberal, care nu ştie nici de .ce a venit nici ce are să facă, în ha Iul de a se agăţa de putere şi de a nu voi să plece de cît cu lovituri de picioare.
Atunci, cînd dovada ticăloşiei partidului liberal va fi complect făcută, vom consimţi să luăm puterea. Şi tocmai multă vreme nu va trece pînă atunci
De sigur, nu pentru plăcerea noastră aşteptăm să se facă dovada aceasta. Ea e insă necesară pentru educaţiunea opiniunil publice.
In vremea ultimei opoziţiunl a partidului liberal, încercarea noastră de a introduce moravuri mal civilizate în viaţa politică şi ad-ministraţiunea publică a fost tălmăcită ca un semn de slăbiciune ; acele din reformele noastre cari au impus cetăţenilor oare-cari sarcini şi au ţintit să mal strunească desfrîul, au fost pro sintate ca periculoase. Şi însemnată parte din opiniunea publică a primit drept bune aceste res-tălmăcirl şi a aplaudat lăfăgădu-elile liberalilor.
Eî bine, trebue acum sa se simtă adînc deosebirea între romul nostru şi păcătosul actual, trebue să treacă vreme pentru ca toată lumea să se con vingă că făgăduelile partidului liberal au fost momeli înşelătoare.
Lumea va ajunge ast-fel mal mţin credulă, va şti să facă mal bine deosebire intre cel ce înmiise şi cel ce fiecărese, şi pe viitor nu se va mal lăsa aşa de lesne
INTERVIEW CU D. IONEL GRÂDIŞTEANU
CHESTIUNEA NAŢIONALA
înşelată.
Toţi amicii noştri sunt înştiinţaţi că la clubul conservator s’a instituit o co-misiune care să primească reclamaţiile tutulor alegătorilor cu privire la înscrierea lor în listele electorale din Ilfov.
Toţi domnii alegători cari ar avea să facă vre-o reclamaţiune, fio că n’aă fost trecuţi în listele electorale, fie că n’afi fost înscrişi în colegiul căruia aparţin, se pot adresa acestei comisiunx, în toate zilele, de la orele 5—7, în localul clubului conservator.
Toată procedura înaintea diferitelor instanţe va fi îndeplinită în mod absolut gratuit, iar interesele reclamanţilor vor fi susţinute gratuit de avocaţii partidului.
DIN STRAIHATATE
(Prin Fir telegrafii-)
Kecunoaijterea Principelui Fer-«liuaml
Vienn, 31 Ianuarie.
Ziarele, vorbind de recunoaşterea prinţului Ferdinand de către Sultanul, nu se îndoiesc de aderarea puterilor mari.
Noua Presă Liberă zice că ambasadorul turcesc nu va Intlnipina de loc dificultăţi serioase pe ltngă contele Goluchowsky, de oare-ce Austro- Ungaria n’a considerat nici o-dată pe prinţul Ferdinand ca un usur-pator. Dar Austro-Ungaria trebuie să nu lase nici o Îndoială, afirinlnd că nn recunoaşte de cit un prinţ al unei Bulgarii în-tr’aaevăr independentă. Ziarul nu se îndoieşte că Bulgaria, Înconjurată de rivali, să nu vrea să rămlie şi pe viitor independentă şi cu desăvlrşire bulgară.
Neucs Wiener Tagblatl zice că puterile semnatare trebue să vegheze ca nu cum-va recunoaşterea prinţului Ferdinand să devie sorgintea unor proiecte noul .şi a unor schimbări In peninsula Balcanică.
Mersul cestiunei naţionale şi amestecul dezastros al d-lui Sturdza pasionează în acest moment pe top Romîniî patrioţi. Pentru a desvălui conduita d-lui Sturdza în această cestiune, ne-am adresat d-nuluî deputat Ionel C. Grădişteanu, distinsul parlamentar şi profundul cunoscător al desvolt arii cestiunii naţionale.
Intîia întrebare ce i-am adresat, a fost:
— Cum şi cine a provocat dureroasa criză de la Tribuna din Sibiu ?
— Eu cred că criza ce a isbucnit la Tribuna a fost provocată de guvernul actual şi în special de d. Dim. Sturdza prin d-nit Slavici şi Brote. cari îi sînt devotaţi. Vreau să zic, că a fost provocată în înţelesul acesta, că neînţelegerile aii izbucnit la Sibiu din pricina nonei direcţii pe care aii vroit s’o dea oamenii devotaţi lui Sturdza ziarului Tribuna.
— In ce scop vroia d. Sturdza să dea o nouă direcţie partidului naţional de peste munţi ?
— Eu cred că d. Sturdza a vroit să do-vediască şi la Viena şi la Berlin, că el singur ţine în mina sa toate firile mişcării naţionale rotnîne din Transilvania şi Ungaria şi ca atare singur e în stare să potoliască mişcarea cînd va vroi. E cu putinţă chiar ca să fi făgăduit o liniştire a spiritelor romînilor de dincolo pentru serbările Mileniului. Ba poate chiar şi o participare a romînilor la aceste serbări,— lucru care s’a învederat în faimoasele articole trimise de Slavici Tribunei, articole cari au grăbit neînţelegerile ce s’auprodus.
— Credeţi că d. Sturdza va izbuti în încercarea sa?
Eu cred cu siguranţă că nu ! Şi chiar cele întîmplate pînă acum, dovedesc că nu mă înşel în prevederile mele. I). Sturdza şi acei cari îl înconjoară şi-aii făcut iluzii în privinţa influenţei pe care o are d. Brote peste munţi, influenţă care a scâzuţ foarte mult de cînd a trecut în Romînia. De alt-fel sunt, încredinţat că chiar dacă ar fi izbutit d. Sturdza să convingă în sensul unor vederi K l* M & J
(Serviciul Agenţiei Romîne)
Politiei» orientală a Angliei
Londra, 31 Ianuarie
Camera lorzilor. In discuţia asUpra discursului tronului, Lord Salisbury declară că Engli-tera n’a luat nici o dată angajainefitnl de a declara răsboifi sultanului îu cas de proastă ad-ministrare a Turciei.
Oratorul n’a ameninţat nici o dată pe săltau i cu o declaraţie de resbel. dar l’a -înştiinţat de . consecinţele ce ar putea sît aibă neobsCrvarea părerilor Europei. Lord Salisbury este gala să rejiete avertismentul că îutr’un asemenea cas. el.n’ar putea să împeiUce distrugerea Turciei
Puterile vor amina catastrofa cit se poate de mult. dar nu se va piitoa evita desastrnl, dacă ar continuă sistemul administraţiei actuale.
Pentru a suprima pentru tot ’d’a mia reslie-lul civil, nu sunt de ajuns reformele, trebue ‘ ocuparea militară. Puterile nu erafi dispuse să (încurajeze să sprijine sau să tolereze ocuparea I militară; de către Englitera, Rusia s'a declarat iu contra or-cărel ocupări, lie de ea lnsă-şT; îio de o altă putere.
Lord Salisbury respinge ideia că Englitera a părăsit pe Armeni, şi că concertul european n'a ;obţinut avantagil pentru creştinii din Armenia.
Puterile cred că în urma presiimel lor oser-.cilală asupra sultanului şi lăsiiid acestuia un ,oăre-care ttfil]) pentru a se execuln, se va puteft iobţine o mal bună administraţie în Anatolia.
Desnţinţiri
r.elinge, 31 Ianuarie.
Se declară ca neîntemeiată-, in cercurile bine !informate, ştirea dată de ziare, anunţînd logodna regelui .Serbiei cil o principesă munte* ‘negreană.
Belgrad, 31 IamliM-ie.
Se desmiute în cercurile bine informate şli-'rea în privinţa unei apropiate călătorii a regelui Alexandru şi a reginei Naihalia Ia-Biorritz-.
Regina n'are Je gînd să facă nici o călălorie în acest moment.
f asiilorie princiară
Bruxelles, 31 Ianuarie.
Azi s’a celebrat cu solemnitate mare căsătoria ducelui de Veiidome cu principesa ITen-Tiette.
Au asistat: perechea regală belgiană, Regina de Saxa. principesa Clementiiia. contele şi contesa de Fiandra. prinţul şi principesa de Hoben-zollern, prinţul AJfons al Bavariel. prinţul Al-bert al Belgiei, nuntţal, corpul diplomatic, miniştrii, aristocraţia şi autorităţile.
Politic» exterioj&rii a Germanici
Berlin, 31 Ianuare,
Guvernul a presentat Reichstagului o carte albă conţiniiul 23 de documente relative la ultimele evenimente din Transvval. Primul document datează de la 1 Februarie.
Ziarele primesc in mod favorabil această carte albă, căci din ea resulîă că drepturile Germaniei ati fost păşite in mod energic.
Deces
Paris. 31 lanuare.
AmbroiSe Tliomas a murit.
(Viza iu Franein
Paris, 3t lanuare.
Afluenţă considerabila in culoarele Camerei. Se' discută ui mod vib- eventualităţile şedinţei de iniine: părerile suni foarte împărţite.
Deputaţii se ocupă de asemenea mult do o scrisoare publicată de L'igaro şi adresată la 13 Iulie 1895, de d. C»>tnbe«. actualmente ministru al instmcţinnel publice, directorului drumurilor de fer ale Stalului, corindu-l să fie numii membru al consiliului de administraţie al acestor drumuri de fer.
Amicii d-lul Eunfiies explică în ce Şiijpreju-rărl s’a scriş acelislă scrisoare. Totuşi «j - cu putinţă ca afacerea să liă adusă iu faţa Camerei.
I'ui'luiiK'iituI itiilisui
Roma, 31 Ianuarie
Parlamentul s’a convocRl pentru 20 Februarie.
Ştirile cari «irculă asupra demisiunel cilor-va miniştri nu sunt Întemeiate.
<'oiiilic(ul Anglo-American
Londra. 31 Ianuarie
Agenţia Tîeuiar zice că se poate considera ca sigur, că după sfalul Sini el or-Uni le. Venezuela va trimete un reprefeoutiuil la Londra, spre a deschide negocieri «lire,ele.
Evenimentele «lin Teansvaul
Loiulra 31 Ianuarie
Cartea albastră dislrilmita azi conţine nişte depeşl, din cari resulîă că sir Robinson şi guvernul englez afi declarat lui Jaincson că esle personal răspunzător de consecinţele procedeului sâfi cu desăvîrşire nelegal.
D-nu Camberlain telegrafiase lui sir Robinson sa nu neglijeze nimic pentru u împedica pe Ja-moson în lulrepiiudereu sa.
Iloiiie-rnle
Loiplra, 31 Ianuarie
Guvernul a declarat Camerei comunelor că dificultăţile străine jiroduse In colonii nu con-stilue penlru dînşul ocasia de a scbţmbp linia de purtare în. ceea ce priveşte liome-rule,
itcduccre «le scompt
Berlin, 31 Ianuarie Banca imperiului a redus, scouiplul la 3“/o
DOUA NUNŢI ATACATE DE TILHARl
Tiîliărle, f-J Alarma. — Un nou a «mc.— Arestarea l»an«l«ă.
Ni sesuriediii Craiova că depnăzlmahalaua Graioviţa situată la marginea oraşului, a fost leatnil unor scene ne mal auzite. Două nunţi au fost atacate de Ulliarl la eşirea lor din biserica sf. Nicolae.
TlibarlI
In ziua de 21 Ianuarie se celebra la lii-seriea sf. Nicolae căsătoria religioasă a Iul Ştefan Busuiocennu, funcţionar Iu casieria judeţeană. La eşirea nuntaşilordin biserică,o ceată de indivizi, toţi beţi, le es în cale şi le cer de băut. Nimeni Insă n'a voii să le dea un gologan, după cum e obiceiul, şi alunei indivizii cer bani.
Se produce o Învălmăşeală, si o punică de nedescris. Lumea nu putea e.şi din bise-serieă, iar tllharil atacau cu ciomege şi cu «•evolveie pe nuntaşi.
1). Melzulescu, naşul e greu rănit la mină, car alte persoane sunt crunt bătute.
Alarma
Clţl-va jiutură, cu umilă greulale, să iasă din biserică şi dădură alarma; llljiaril o luară la fugă fără să li se poală da de mină.
îfu nou ătinC
Către seară o altă nuiltă la aceiaşi biserică; se cununa Cosiacbe lonescu, copier-ciant, cu d-ra Maria Ionescii.
Banda apare din nou şi atacă j>e nuntaşi la eşire; el trag focuri de revolver, bat şr scliingiuesc. Din fericire alarma fusese dală; la Ipnp şi un detaşament de jandarmi sub comanda sergentului Marin Ştefărieşcu, sosfişte sa- o lu’pta se încinge Intre ei şi'tîl-1 harl. jandarmii ]>ii,linl la număr, s.unl res-, pilişi. Poliţia vine în ajutor, dar bandiţii isbutesc să se'retragă. Comisarul Barlm-lian dresează procesul verbul şi apoi pleacă împreună cu jandarmii, în Urmărirea biliarilor.
Arestarea Uaudei
A doua zi abia s’a putut, aresta banda. Tllbâttl se numesc Tudor Corlieăhu,-Tlie Cernătescu, Mitică Florescu. Marin Florea, Marin Alecu Filip, Alecu Filip şi Pelraehe Clucerii. Toţi ttlharil sunt nişte vechi Cunoştinţe de ale poliţie); el au fost dppuşl şi afacerea a fost trimisă la cabinetul 3 peiitru a se instrui.
Autorul crimei de pe şoseaua Basarab
In sfir.şil se crede că autorul crimei de pe şoseaua Basarab a fost aresiat.
lai Tirgoviste s’a prins un individ ale catul semnalmente corespund perfect cu ale servitorului Măriei Popescu.
Individul s-e numeşte Ion Sofronie, el a sosit, în Tîrgovişte posterior datei comitere! atentatului.
Un agent al siguranţei a şi plecat la Tîrgovişte pentru a aduce îu capitală, pe •Sbfronie.
îndată ce el va sosi va (i condus la ca-ibinetul 2, unde d. judecător de instrucţie ;Şuţu îl va lua interogatorul şi-l va t'Oii-liunta cu d. Ion Oprap, fratele victimei, (pentru a fi recunoscut.
DIN FS23SĂ
Ziarele «Je »»/,î
—Adevărul, Intr’im articol inţitu-ilat «Partidul d-lul Fleva» se exprimă a.st-fel cu privire la apariţiunea ziarului Dreptatea :
Noi avem simpatie pentru d. iFleva. dar simpatia aceasta e pornită din judecata şi convin--gerilo noastre, 'aşa' că-domnialnt sft fie liine in-credinţut că im va avea prieteni inajf căjduroşl ca nol’pe cită vreme' vă i-âlcă pe scindfira sănătoasă. dar nu va aveu adversari mul liolărîţl în ziua în care ne va înşela speranţele.
1 -----
Lumea Nouă, vorbind de ap.t riliunea ziarului Dreptatea, se exprimă nst-fel:
Noi ne felicităm că dobindim în d. Fleva un Confrate, căci aşteptăm de ta d-sa în publicistica acelaşi curaj, acelaşi sinceritate şi acelaşi fior de bine, de cari ne-a dai dovezi ca om politic şi ca ministru.
PAIU^AIVIENTUI^
S F V A T I 1,
rriiînmi şciliufci tle In iii
Sitenunee
I). Ureche se ficupă dd soarta Iul Flech-ţenmacliei- siintreabii pe ministrul de finanţe dacă va reveni asupra refuzului fie a se acorda o pensiune aeesluia.
i). ('plouai Obedeaiiu dă cilire miel pe-tiţiuni a 800 locuitori din Ialomiţa cari cer jiănilnt.
I). Perieţeanu-Buzău se interesează de funcţionarii căilor ferate romîne şi cere modificarea statutelor casei de pensiuni ş‘i a-juţoare a funcţionarilor , .acgşbel direcţiuni.
I). C. Stbiceseu,1 ministrul lucrărilor publice, răspunde că a .studiat cestiunea şi că ţn curiud, funcţionam inferiori, nedreptăţiţi prin ’ actualul statut, vor li satisfăcuţi.
Senatul aplauda, ministrid, Incinta!, face fraze, şi cestiunea se consideră ca resolvată printr’nn discurs şi o interpolare.
Apoi se ridică şedinţa.
Setiinţts tie in i S'ebeuaeiv
Se hotărăşte ca Slmbătft să Înceapă dis-cuţiunen proiectului de lege asupra pescuitului.
Senatul votează un indigenat şi apoi trece tn secţiuni.
EPOCA
3
*
CAM i : It A
Ifmarra Mrriinti’î fir fa 3! ianuarie
1). Nicolaescu susţine după aceasta, că sub-prefecţil -nu constituesc o aşa instituţie în cit suprimarea lor să fie imposibilă. Atri-buţiunile lor slut atlt de neînsemnate, în cît ele pot li Îndeplinite foarte uşor dacă autorităţile comunale şi judeţene vor depune pe viitor mal mult zel, dacă prefecţii vor li mal sîrguitorî.
Oratorul speră că cu timpul subprefecturile vor fi desfiinţate complectamente.
Constată că proectul de lege care se prezintă astă-zf, e o îndrumare către ţinta de căpetenie a partidului liberal: descentralizarea.
In urmă, d. Nicolaescu zice că regretă că nu s’au redus şi lefurile funcţionarilor administrativi. D-sa ar fi dorit că salariile prefecţilor să fie fixate la 1000 lei lunar, car ale subprefecţilor la 300. în loc de 1500 si 500 ca astăzi. De asemeni îl pare rău că numărul inspectorilor sanitari s’a redus la 2 din 4 ciţl erau, de oare-ce cîtI mal inutil ar fi fost necesari acum clnd mortalitatea creste din zi în zi.
Totuşi, ziced. Nicolaescu cu toate aceste mici imperfecţiuni, voiu vota pentru proect.
1). Dobrescu*Argeş Se declară contra proiectului liind-că e ma) mult o reformă financiară, decit o reformă radicală administrativă.
Oratorul face apoi istoricul instituţiilor administrative in ţara noastră de la introducerea regimului parlamentar şi arată că pînă acum, a domnit un adevărat cesarism in plăşile noastre, din cauza putere! dictatoriale si exorbitante a subprefecţilor.
1). Dobrescu se ridică împotriva sistemului centralizator al Statului, sistem pe care nu’l are în întreaga Europă de cît Franţa şi noi şi citează pe Jules Ferry, care a susţinut că există o incompatibilitate enormă între centralizare şi regim parlamentar.
Terminînd, d. Dobrescu cere desfiinţarea paterei administrative şi autonomia comunală.
Principele (Ir. Sturdza ia cuvînlul ca să răspundă d-lul Dobrescu.
Prinţul Sturdza, în ilaritatea înlregel Camere, susţine că descentralizarea al cărei partizani sînd d-uil Morţun şi Dobreseu-Argoş, e o gogoriţă a anarhiştilor şi socialiştilor.
D-sa esle întrerupt de mal multe ori de extrema stîugă, spre veselia tribunelor, a deputaţilor si a băneel ministeriale.
D. Al. Marghiloman e de părere că dis-cuţiunea e deplasată, de oare-ce proiectul guvernului nu va modifica sistemul de administraţie, nici condiţiunile de admisibilitate ale funcţionarilor. Nu, mult lăudatul proect de lege care se discută acum, nu are de scop de cît o economie budgetară.
Oratorul dovedeşte apoi eă inlerpreluţiu-nea făcută de d. lancoveseu Ari. 4 din constituţie e cu totul eronată.
I). Al. Marghiloman protestează în potriva criticilor pe cari d-nu Moscumi, raportorul legel, şi le-a permis să le strecoare la adresa guvernului precedent. O Cameră— zice d-sa are dreptul să dea în judecată guvernele trecute, dar nu să suspecteze actele sale.
D. Marghiloman sfîrşeşte discursul săli îndoindu-se că se va putea face o bună administraţie eu im număr de sub-prefecţl aşa de restrîns şi declarîndu-se partizan al le-gel din 1892.
D. N. Fleva lneepe prin a spune că măsura luată prin prezentul proect de lege, a foni: concepută de d-sa clnd era pe banca minţsterială numai ca o economie în buget.
Oratorul are convingerea că legea cea mare a reformei administraţii comunale şi judeţene, va veni în cur lud, cu toate că într’o întrunire intimă de la Senat, i s’a spus că legea se va aduce în discuţia Camerei tocmai... la toamnă! Se vede, zice d. Fleva, că acest «la toamnă» a devenit un fel de refren pentru banca ministerială! (cfte-va aplause).
Pe nedrept se critică subprefeeţil conservatori— continuă d. Fleva —pe nedrept ni’s reprezentaţi ca nişte monştri; în realitate .şi subprefeeţil conservatori şi cel liberali slut recrutaţi din aceiaşi categorie de pos-tulanţl.
Răspunde apoi d-lul lancoveseu că nu s’a călcat nici de cum art. 4 din Constituţie, de oare-ce acest articol nu fixează de loc cantitatea circumscripţiilor.
Numai clnd ar fi fost vorba de desfiinţarea plăşilor, ar fi putut d. lancoveseu să ridice chestiunea de constituţionalism.
Dar chiar de-am admite că am călcat legea, adaogă ironic d. Fleva — slut In bună companie,—liind-că 1. C. Brătianu, a cărui icoană o aduceţi zilnic înaintea Camerei, a interpretat art. 4 la fel cu mine. La 1880 s’a votat o lege prin care numărul sub-pre-fecl urilor se modifica numai printr'o deci-siune a guvernului însoţită de un decret regal.
D. Fleva se declară apoi nemulţumit cu micile schimbări pe cari Raportorul le-a făcut în proectul de lege aşa cum a fost redactat de D-sa, schimbări privitoare la vechea împărţire teritorială a plăşilor pe care d. Fleva o crede defectuoassă.
I). V. Morţun răspunde prinţului Sturdza, care a confundat pe radicali, socialişti şi anarhişti.
I). Barbu Ştefăncscu ia cuvtnlu ca să susţie proectul de lege.
D. Delavrancea se ocupă întliă cu mărunţişuri neînsemnate, cari n’afl nici In clin nici in nilneeă cu discuţiuuea proeclulul de lege.
După aceia răspunde d-lul Marghiloman, care s’a plins de modul neparlamentar şi ireverenţios în care d. Moscuna a vorbit in raportul sau de guvernul conservator şi pretinde că raportorul era în dreptul sătl să facă aceasta.
Oratorul se ’ncearctt să dovedească că reducerea sail sporirea numărului agenţilor administrativi nu este numai o chestiune bugetară, ci Implică în sine şi o chestie de principii,—prin aceea că se mal micşorează reţeaua de funcţionari cari sub guvernul conservator oprimaţi conştiinţa publică (!) (Aplause pe băncile ocultiştilor).
Trece apoi la observaţiunile făcute de d. Fleva şi relevă zeflemeaua privitoare la i-coana răposatului' Brătianu.
D. Barbu Şlefânescu nu Înţelege de ce d, Fleva ar fi dorit ca Înaintea acestui proiect
de lege, să vină cel alt mal mare al des-cenlralizărel complecte.
Dar şi acest proiect, d-lc Fleva, e un pas spre idealul d-lale şi dacă vrei să ’ţi-l a-jungl mal repede Iţi va fi foarte uşor, In mijlocul amicilor d-tale. Nici odată iniţiativa parlamentară n’a fost mal liberă de cit In Camera liberală, prin urmare puteţi şi ca deputat . să faceţi reformele pe care scurta d-v. şedere pe hainea ministerială iui v'a îngăduit să le faceţi! (O parte din deputaţi aplaudă, alţii privesc întrebător spre d. D. Sturdza, care se ştie că la o întrunire intimă de la Senat a protestat energic în potriva iniţiativei parlamentare, sub eu-vlnt că ea paralizează activitatea miniştrilor).
D. A. Moscuna, raportor, dă cîte-va scurte răspunsuri la criticele şi observaţiile preopinenţilor săi.
1). I). Sturdza, prim-ministru, spune că, contrariu afirmaţiunei d-lul Fleva, d-sa nu a promis nici o dată că va prezintă în sesiunea aceasta legea de desccntralisare. Cea ce nu s’a putut face de la 1800 şi pînă a-cum, nu se poale face în cîte-va săptămînl.
După aceea, declară că d-sa a fost în tot deauna în contra suprefecţitor, pe eari-I consideră ca nişte roate inutile în mecanismul general al ţăreî.
Primul ministru zice pe urmă că legea aceasta e şi o măsură premergătoare ues-centralizărel şi un mijloc de echilibrare a unul buget pe care ţara nu ’l mal poate suporta.
Roagă camera să voteze proectul întocmai cum a fost amendat de comitetul delegaţilor, numai să se adaoge că reşedinţele subprefectui'elor vor li fixate printr’o decisie ministerială cu aprobarea regală. Voci, închiderea discuţiei.
Discuţiuuea se Închide şi se procedează la votarea cu bile a luârel în consideraţie a proectulul.
I.narea în consideraţie se votează cu 72 voturi pentru şi 1 contra.
Se începe discuţiuuea pe articole. La art 1 se propune un amendament prin care se cere reducerea lefurilor sub-prefecţilor şi prefecţilor. Amendamentul e respins.
D. C. In rea crede că e bine să se voteze articolul I aşa cum a fost redactat de guvern, fără modificările comitetului delegaţilor, adică ca să se fixeze din nou reşedinţele suprefecturilor.
I). J). Sturdza spune că la Buzău nu s’a redus de loc numărul sub-prefecturilor, prin urmare d. Tarea să nu se tngrijiască.
I). Moscuna zice că reşedinţele se pot fixa de minister.
D. Iar,ca răspunde că nu-I vorba de reşedinţe. ci de întinderile sub-prefecturilor.
Art. 1 se votează după aceste mici dis-cuţiunt La ari. 2,
D. N lancoveseu susţine un amendament prin care reşedinţele sub-prefecturilor se fi xează prin o deriziune ministerială cu a-probarea regală.
Amendamentul e primit.
1). Rolitimos declară că va vota contra, dacă nu se va menţine în judeţul Dîmboviţa, numărul actual de 5 sub-prefeeturl. Art. 2 asl-fel amendat se votează.
Art. 3 şi 4 se votează fără discuţie. Legea se votează în total cu (i4 voturi pentru şi 4 contra.
Şedinţa se ridică la ora 5 şi jumătate.
Şedinţa tfc la f Vevruarie
D. Eugeniu Stătescu, ministru de justiţie, citeşte mesagiul regal pentru linpămînteni-rea d-lul Scupievcsky.
1). G. Paladi, ministrul de domenii, depune pe biurourile Camerei proiectul de lege pentru vinzarea bunurilor Statului.
Se validează apoi d. Vintilă C. Rosettica deputat al colegiului II de Ilfov.
I). Al. Marghiloman cere raportul direc-ţiunel generale a C. F. R. prin care se comunică ministerului de lucrări publice, că din creditul de 35.000.000 lei acordat pentru podul de peste Dunăre, s’afl întrebuinţat 2.000.000 lei la construcţia palatului de justiţie. De asemeni cere şi dosarul anulărilor de credite de la 10 Aprilie a. c.
D. C. Stoicescu. ministru de lucrări publice, răspunde că poale pune la dispoziţia d-lul Marghiloman, raportul în cestiune, orl-clnd va voi d-sa.
I). Nicolaescu, roagă pe ministrul de justiţie s.ă-i pună la dispoziţie dosarul asupra construire! palatului de justiţie.
I). Eug. Stătescu, răspunde că nu e numai un dosar, c.i peste două-zeci. Prin urmare, fiind-că-i foarte incomod să le transporte la Cameră, roagă pe d. Nicolaescu să vină la minister.
D. Nicolaescu, raportor, dă citire unui proiect de lege prin care se modifică unele articole din vechea lege a servitorilor.
D. Iarca, constată că şi proiectul acesta ca şi cel al reducerel numărului sub-pre-fecţilor, e dictat mal mult de consideraţi uni budgetare; interesul public este lăsat pe al doilea plan.
Propune un amendament prin care se a-broagă art. 28 din legea servitorilor şi se permite şi particularilor de a deschide birouri pentru servitori.
I). l'ann Buoscu crede că legea este anticonstituţională pentru că după ea, comunele sunt obligate să plătească salariile funcţionarilor.
D. Buescu declară că va vota contra.
D. Nicolaescu, raportor, răspunde la o-biecţiunile aduse |de preopinenţii săi. Legea servitorilor nu realizează, după d-sa, numai o economie bugetară, ci corespunde şi unor necesităţi publice. Afară de aceasta, legea nu este anticonstituţională, fiind-că Constituţia iui treime interpretată în mod aşa de riguros. (Sgomot).
I). Politimos. Dacă însuşi d-v, d-le raportor, susţineţi că legea e rea, pentru ce nu o desfiinţaţi ?
1). Nicolaescu spune că nu a afirmat a-ceasta. Roagă să se voteze legea.
I). PopovjcT constată că nimeni nu s’a o-ciipat pînă acum de aceia cari afl nevoe de servitori. Iu adevăr, servitorii pe cari ni-1 procură actualele biurourl de servitori, nu sunt de loc recomandabili, din causă că func-ionaril sunt peste măsură de negligenţl. Singurul remedii! al acestui răfl ar fi, după d. Popovicl, desfiinţarea biurourilor Statului şi Înlocuirea lor printr’o serioasă reglementare a biurourilor particulare.
De aceia — zice oratorul — am iscălit a-
mendamentul d-lul Iarca.
I). Pîcleanu se ridică în contra tendinţei guvernului de a prezintă Camerei numai pro-ecte de legi cu un caracter provizoriu.
Declară că se asociază la amendamentul d-lul Iarca.
Şedinţa continuă.
----------tm m m --------
ULTIME INFORMAJiUNI
Liga antipaladistă, despre care am vorbit că s’a constituit în Cameră, e hotărîtă a nu lăsa ca legea pescuitului să iasă din secţiuni.
Dacă cumva d. Sturdza Va interveni cu toată stăruinţa în favoarea acestei legi, atunci ea va a-junge şi în desbaterea Camerei, dar va cădea, de oare-ce afară de 0-cultâ, toate nuanţele ţin să răstoarne pe (1. Palladi.
EiT s’a ţinut o corespondenţă telegrafică între direcţiunea generală a telegrafelor şi poştelor noastre şi aceia a principatului Bulgar.
Scopul acestei corespondenţe a fost de a se strînge mal intim re-laţiimile de corespondenţa internaţională telefonică şi telegrafică între Romînia şi Bulgaria.
1). Stoyanovicl, directorul general al telegrafelor şi poştelor din Bulgaria şi-a manifestat dorinţa de a veni în capitala Bucureşti, imediat după sărbătorile botezului prinţului Boris, pentru a se înfiinţa o reţea telefonică între Bucureşti şi Huseiuk care e legat cu Sofia şi Plevna.
O asemenea linie telefonica internaţională se crede că va fi de un mare folos atît pentru interesele eomerciulul cît şi pentru rela-ţiunile private.
Aseară s’a ţinut un consiliu de miniştri, acasă la d. Stătescu, pentru a se hotărî cui să se dea portofoliul internelor.
S’a propus să se dea acest portofoliu d-luî Stolojan, spre a-l împăca.
D. G. Cantacusino s’a ridicat însă şi a combătut cu înverşunare această propunere şi consiliul s’a despărţit fără a hotărî nimic.
La această şedinţă a asistat şi d. Eugenia Ca rada.
Suntem în poziţie de a afirma, că d. Sturdza a propus prin un amic al săfi d-lul Paul Stătescu să-şî dea demisia de prefect al poliţiei pentru motive de sănătate, fă-găduindu-i-se în scliimb orl-ce altă funcţiune.
Scopul d-lul Sturdza era ca să numească din nou în acest post pe d. Culoglu, care refuză prefectura de Covurlul.
D. Paul Stătescu a răspuns însă următoarele trimisului d-lul prim-ministru :
Nu sunt omul de paie al nimănui. Acum două luni, au alergat trei zile după mine ea să mă determine a primi acest post deşi postul pe care-’l ocup e foarte o-bositor pentru mine şi-mi sdrun-cmă prea mult sănătatea, totuşi nu voia demisiona de hatîrul nimănui».
Astăzi a apărut primul număr al Dreptăţii, organul d-Iuî Nicolae Fleva.
In primul articol, semnat de d. Fleva, fostul ministru de interne spune ce a vrut să facă la guvern : alegeri libere, în cari a întîmpinat multe piedici (natural, din partea colectiviştilor), descentralizarea şi domnia legilor pentru toţi.
Ei bine — zice ci. Fleva — aceasta s’a numii de unii (de Voinţa Naţională) a lucra contra partidului liberal! şi şeful guvernului, izbindu-se, cum a zis singur, de stînca geloziei, a găsit de cuviinţă să provoace în public retragerea mea din minister.
Intr’un alt articol, intitulat «Romanul unei telegrame», Dreptatea denunţa pe Agenţia romînă că a trimes ziarelor străine o depeşă falşă asupra retragerii d-lul Fleva din minister. Apucată de scurt, A-genţia a minţit că ziarele străine aQ schimbat depeşa. D. Fleva, fi K T u I,
Groutftţile echilibrării. — Lipsuri şi cheltuelî
nonî. ~ Sporuri de resurse şi economii.— Discuţiunea budgetelor.
(lirentiiţile 4>cliilil»i*:iriî
Pînă azi guvernul n’a isbutit să ’şi echilibreze budgetul şi ni se zice că el întâmpină greutăţi destul de serioase pentru a ajunge la un echilibru serios.
Iată cîte-va cifre cari precisează situaţia budgetară.
Gipsuri şi cheli m ii noul
Tată mai întîiu veniturile cari trebuesc scăzute şi sporurile de cheltuelî la cari va trebui să facă faţă guvernul.
Venitul vămilor, din capsa slabelor încasări din anii precedenţi, trebue scăzut cu 3 milioane.
Reducerea impositului personal va lăsa o lipsă de'3.600.000.
Desfiinţarea taxei clerului va produce un gol de 8.000.000
Pe d’altă parte anuităţile datoriei publice vor trebui să fie sporite, din cauza necesităţilor noului împrumut ce se va face pînă la vară şi din nevoia d’a se plăti bonurile de tesaur, cu cel puţin 4 milioane.
Apoi suni unele departamente cari au nevoe de noul resurse.
Aşa budgetul ministerului de resbcl ars nevoe, pentru creaţiunile absolut indispensabile şi pentru sporirea soldelor, de 3 milioane.
Asemenea ministerul instrucţiuncî publice nu poate merge înainte, chiar fără nici o creaţiune nouă, ci numai pentru desvolturea normală a şcoalelor, fără un adaos de 2 milioane.
Toate aceste la un loc dau o sumă de circa 18.000.000 lei, care trebue acoperită cu sporuri de resurse şi economii.
Sporuri i-. T. JF&evici
Vindecă printr’uii proeedefl special, maladiile de femei precum şi cele sifilice într’un timp foarte scurt. Bleniloragia (Sculamentul) vindecă radical iu S—9 zile.
Consullaţiunl de la ora 2 pînă la ora 5 No. Iii. .Strada ( arol, No. 31
Intrarea prin Strada Şelari No. 17 (Colţul). - PENTRU SĂRACI GRATIS - ij-g
De la facultatea de medicină din Paris dă consultaţii speciale pentru boale interne, sifilitice, şi de femei, între orele 4—6 p. m.
-59, (lalea Văcăreşti, 59—
(alături de spitalul Xeuocrat) __________(Cores spondenţăpecială) (40—38)
Bifurotil A focalilor
(jf, JRunu fi Ate.jr. JPaslta
Uancel-Aiaţionale, 7
8 — 11 dimineaţa; 2 — 6 după amiazi. _________________________________u-io
De arendat
De la Sf. Gheorghe 1897 Moşia Dudeştl-Cioplea, cu trupurile Bîrze.ştI-Uitzcl, din judeţul Ilfov, plasa Dîmboviţa, averea minorilor Th. Eftimiu. Această proprietate fiind lingă capitală, presintă cele mal bune avantagil de exploatare.
Doritorii se pot adresa pentru a lua informaţii şi cunoştinţă de condiţiuni la d-nil G. N. Eftimiu & Comp. bancheri, str. Lipscani No. 7 şi la d-na Elena Th. Eftimiu, tutricea legală a minorilor săi copil, str. Radu-Vodă No. 5, în Bucureşti._____«ş-i
Institutul de Galactoterapie
sub direcţiunea
D-rului KT. PAVLOV
Asistont la Institutul de bacteordlogie al d-lal prof. dr. Bubeţ
şi a d-rului I. STEINHART
Medic de copU
Cura de lapte şi de preparate de lapte absolut necesare în. dieta bolnavilor şi a copiilor.
Institutul dispune penirn acest scop de vaci proprii helveţiene şi tiroliene.
Lapte sterilizat pur
Aliment bigienic, lipsit de microbi, se conservă luni întregi fără a se altera avînd gustul şi proprietăţile laptelui proaspăt. Pe oameni sănătoşi îl' proservă de boli, pentru bolnavi este indispensabil.
Lapte maternal sterilizat '
Composiţia exactă a laptelui de ţâţă, preparat după procedeul' prof. Gâ'rtrier Jiu Vienu. Singurul aliment hrănitor pentru copil, înlocu-esco cu succes doieele.
K e f i r
Lapte peptonisat prin fermentaţie. Cel mal recomandabil înboâlele de plămâni (Tuberculos», pneumonii, pleuresil, bronchite cronice etc.) în boalelo stomacului şi a intestinelor, în boalele de rinichi, de ficat şi de inimă. Tn anemie, scro-fulosa, rachitism siphilis şi în genere In toate stările de convalescenţă in urma maladiilor grave ca, febră typhoidă, pojar, scarlatină, dysonterie etc. Cel mal perfect aliment fortefiant.
Depoul general: Farmacia W. WEINH0LD Srţada Colţel No. 24
Consaltaţiuuî medicale pentru adulţi şi copii de la 1—6 p. m.
Strada BSadu*Vodă No. 9 ia-«
Clasa d© Sâsi&tate
BUCUREŞTI
51, — Strada Teilor — 51
Dirigiată de dr. Şaabner Tuduri
Institut din nofi reorganisat
Căldarea boalelor interne şi chirurgicale, jire-cum şi a tutulor boalelor nervoase şi chroniee. Tratarea boalelor de piele, a boalelor de ochi, git, nas şi urechi. Operaţiuni, Tratamentul bou-lolor gynecologice şi camere cu antrefl separat pentru faceri, o moaşă cu diplomă locueşte iu institut, Tratament special ai syphiliautul şi boalelor uretro-genita)e.
Bolnavii se pot căuta cu orl-ce medic saă chirurg. Discreţiune, preţuri moderate, reduceri considerabile.
Consultaţiuul zilnice de la 10—12 p. m.
Nouile prospecte se trimet gratis şi franco.
mo i»
4
EPOCA
mmiiiMinim nu i—1111 iii f i iii»niBiiMş»ri~ ..1: CASA DE SCHIMB
HESKIA & SAMUEL
BUCURESCI
No. 5 Strada Lipscani No. 5 Cumpără şi vinde efecte publice şi face orl-ce schimb de monezi.
Cur»«l pe ziua de 31 Ianuarie, 1896
1- ' | Cump. Vînd
Ml* Rentă Amortisabilă. . . 671- 88 —
5»/. » Amortisabilă. . . 99 */« 10U 7«
6 •/. ţlbligaţ. de Stat (Cov. R.) . 101 V* 102
5 •/« » Mitnieipule din 1888 96 — 96 7»
i*/. » » » 1890 96 •/» 97 -L_
5*,. SorMurl Fineiar Rurale . 92 •/« 92 •7»
6»/. « » Urbane . 100 V. toi
5*;. » » Urbane . 88 ■/« 88 7»
5°/o 1 » » » laşi . 81 81 7*
r \ Aeţiunl Banca Naţională. 1594 — 1600
» » Agricolă . 198 — 205
» Dacia Romlnia aaig. tun — 410 -—
» S-tea Naţionala asig. 420 — 420 —
Florini valoure Austriacă . 2 no 2 12
Mărci Germane .... 1 23 1 25
Batmole Franaeze . . . 100 7. 101 7 4
» Italiene. . . . 90 93
» ruble hlrtie . . 2 65 2 70
■Imprimarea cu marinele dublu-cilindrice, din fabri** Albert & Cjl, Frankenthal şi cu caractere din fenderia de litere Flinssli din Frunk-fu,rt Aj SI.
Ht
Vin Desiles
Cordial Regenerator
COMPOZIŢIE
^uraiarĂ
COCA K OL A CACAO Fosfat de culci u
Soluţie Iodo-Tonică
Acest vin se poate întrebuinţa deci pentru: Anemie, Ptisie, Convalescenţe (mal ales la femei in vremea cri-tio« a vieţel), Slăbiciunea niu.şoliiii-la rn suit nervoasa pricinuită de oboseli, de vegheri, de munoit intelectuală; epuizarea prematurii: speram-tarea; boaiele ms'ulureî Mpinărel; l>ial»eta : afecţiunile (stomacului şi a luteotiuelor, precum şi iu boale pricinuite de vidarea stugeliiî ca : Po-ilngru. IteiimaliMiuul. Kacliili*-îii■■ 1. Accidentele HcrofuIoaMe, etc.
Gustul e plăcut ca al unul licher de masă.
t
Excipient special Dâsiles
Preţul flaconului: 5 lei
Depozit Central: BUE DE LOUVRE, 5 Se găseşte la toate farmaciile
bis., PARIS, bune.
(40-18
Bogat asortiment de arme «le vinătoare de tot felu de la 75 lei la IOOO Ici bucata. Arute eu doua ţevi pentru alice, cu cocoaşe şi fără cocoaşe,—piKseă-earabină o ţeavă alice, iîltu glonl,: punstleu trei ţevi ..Trio** două de alice alta de glonţ.,— Exprets-Kiflc fin lucrate carabine de precise, „KiihinP* garau-tind tirul exactpînă la IOOO metrii. Arme cu 2 perechi de ţevi.
Carabine eu repetiţie importate direct din America Winchester, Colt, Martin, etc., cm 9,12 şi 16 focuri, recomandabile ca arme de apărare şi vî* năloare la animale mari. Pusei de mu Ion de la 20 Iei la 150 lei bucata. piMtoale de preclfdc, de duel, etc. — Mare asortiment de REVOLVERE de toate mârimele şi de toate felurile de la 8 Iei la 200 lei bucata. — Bogată colecţiune de obiecte do vinătoare şi accesorii de arme.—Se găsesc : tot felul de Cartuşe englezeşti «Eley» franţuzeşti si austriece. — Cartuşe producînd artificii peni cu puşti cal. 12, 10 şi revolvere cal. 7, 9, 12.
Obiecte de scrinni: săbii, florete, măsci, etc.
B. B. Ziisiiiasi
Calea Victoriei No. 44
mCCKEŞTI
lingă farmacia Brus Cel d’iutîiu şi cel inuî însemnat magazin (lin ţară de ARME
10-6
Atelier de reparaţii
Mărie Brizard & Rooer
COGHAfi
Calităţile cele mai recomandabile ***- F ro-vfo-vfro-8vfro Representantul general pentru Romîuia gi Bulgaria RAB1AO VICI «& STA li( K
Bucureşti şi Galaţi
Doposit. general la cofetăria
T). MARIN E S CII- B R A Gr A D IR U BUCUREŞTI
Strada C'arol I, II. (25-23;
O
g g 5. S 2. pa g. fltp 1‘S.^ ţ" r. w w
|e”|g ffl
. o © o « £- »x
ri • »- u» ® • © zr
• - P O r1.. 1— ®
. £<2 • P
• g§: s-: : ®
. 2 ................
• ..........p
ps * * *
p» | [ \ 1 ! HT
i? P 2 £ i-3 PS?
S » 5 siP* c'£“°
Q — « 2 se 3
Tli. Dzievanosky
Operator de bătături pe cale chimică, numai în 5 minute fără dureri şi fără cuţit, prin Tinclura Beligam.
Bucureşti.—JBăile Eforiei,la 8 de dimineaţa pînâ la 7 seară.
MAX LICHTEND0RF
«LA PA.) ERA AMERICANĂ»
Grand hotel Bulevard!
HUC17KESCI
Cel mal însemnat îiiagasin de arme din ţara
Mare asortiment de arme de vinătoare! de tot felul, de la 60 plnă la 1000 lei bucata, celor mal renumite fabrici, Engleee, I Belgiene şi Franceze. Arme cu două ţeve I pentru alice cu cocoaşe şi fără cocoaşe. I Pusei de vlnat cu o ţeavă pentru alice şi alta pentru glonţ. Arme „Trio“cu trei |
ove (două penU’U alice şi una pentru glonţ).
Arme Ideal Patent Hamiuerle» fără cocoş, sistemul cel mal perfect pentru vî-nat, Puşti de maiou de la 18 plnă la 100 lei bucata. Pistoale de tir si duel. Carabine de apărare şi de vînat cu repetiţie, Winchester, C'olt şi Vlarlin. cu 8, 12 şi 16 focuri.
Revolvere engleze şl belgiene de toate felurile mărimile. Ori-ce arme şi revolvere vindem cu garanţie şi condiţiunea de încercare.
. Avem in mare cantitate tot felul de cur!usc franceze, engleze (*Eley* şi aus-triace «Sellier & Bellot»). Mare asortiment de obiecte de vinătoare şi accesorii de ârme.
Avem In atelierul nostru de armurerie şi mecanică, un armurier special care transformă şi repară orî-ce fel de arme, cu garanţie.
(50—16) ------ VÎNZARE ŞI ÎN RATE *--------------- (50-31)
VELOCTOE
Pudră de orez, preparată cu Bismuth, Higienică, Adevărată, Invizibilă. •
Dă pielei o frumuşeţe şi o frăgezime naturală.
Singura recompensată la exposifia U-niversalâ din 1889. 20-26
CU. FAY, parfum or
Paris. — 9, Rue de la Paix, 9. — Paris.
Se găseşte în toate parfuineriile.
PAPE „NAŢIONALA*
Tn fie-eare seară concert muzical sub conducerea D-luI Ruhinstein, Bere Ilragadiru cu paharul şi diferite mezeluri eu preţuri moderate. Intrarea liberă.
T1NCTURA INSTANTANEE NIGKITINA
Pentru a da părului culoarea neagră, castanie, brună.
Oelle Freres
Paris. — 6, Avenue de l’Opere, 6. — Paris.
Se găseşte de vinzare la toate farmaciile principale,________________________20-24
BATWEB
SINGURELE CASSE CONSTRUITE DE
OŢEL CAUT compus patent CONGREAVE
* m:«;Ai kiiiii. ni .vespAugibii.
şi a mal îuultor autorităţi «lin ţară
Acest oţel a fost încercat în arsenalul flotilei din Galaţi şi de mal mulţr ingineri mecanici celebri preeum şi de diferite uzine din Englitera. a căror certificate le posedăm.
Delaliuri, preţuri corente şi certificate se trimit după cereri gratis şi franco.
Reprezentanţi si depoz.it general (100—49) I. I> I M O V I(!l A C-ie
Bucureşti, str. Doamnei. 21 Brăila, calea Regală, 61
r“
D. M. BRAGADIRU
BUCUREŞTI
FABRICĂ ŞI RAFINERIE DE SPIRT
FABRICĂ DE BERE ŞI GHIAŢĂ ARTIFICIALĂ
Fabrică de drojdiî presate
Pentru comande de Spirt a se adresa strada Caro), 66. Pentru comande de Bere: Calea Rahovel, 153. f»2-4i)
Adresa telegrafică: HKAtiAIURII, Bucureşti.
REDACŢIA şi ADMINISTRAŢIA ziarului EPOCA se ană în strada Clemenţei No. 3.
Fabrica de maşini E. Kiessling & C
LIEPZIG-PLAftWITZ
CONSTRUESC CA UNICA SPECIALITATE
M AŞ INE PENTRU LUCRAT LEMNUL
PRECUM ŞI
MAŞINI
pentru
pe care Ie construeşte gata în întregul lor
se trimit gratis după cerere
CELE MAI BUNE REFERENŢE
POSESORI
a mal multor medalii de Stat şi diplome de onoare
(22-14)
La Administraţia ziarului E 1*00A se află
a
de vînzare liîrtie maculatură cu cliilogramul Preţ moderat
Vin de Peptonă aiulCbapeauteaut
Conţine carne de bou digerată şi făcută solubilă prin Pepsină. Este recomandat în boaiele de stoinach. digestiunile grele sau nesuficiente. E o hrană admirai ilă pentru Anemici, Convalescent, Ftiziei şi Bătrîni, precum şi pentru toţi acel cari u’aft poflă de mincare ’saii nu pot suferi mîncările. 25-20
Puritatea Pepsineî lui Cliapeauteaut
a făcut ca ea să fie admisă de INSTITUTUL PASTEUR. Farmacia «Viul», 1, rue ISoiimlaloue, Paria.
ig*' Se găseşte de vinzare la toate farmaciile bune
MAREA FABRICĂ PE ACŢIUNI
DK
MAŞINI TIP0-LIT0GRAFICE
y
Avantagiele maşinelor noastre sunt de prisos a-le mal reaminti; este destul a spune că plnă acum un număr de 46 maşini din fabricaliunea noastră funcţionează tn diferite Tipogrefil din oraşele Ronitniel.
Se acordă preţurile şi eondiţiuniU cele mal avalitagioaşe.
Pentru ort-ce comande şi de nalte materiale grafice a se adresa la representantul nostru general In Romlnia,
JOSKF 8CHWARZ A CJ® (Bucureşti). Deposil de tot felul de cornele Lito-Tipografice -vaj
Taiaiar iaulh&ss
Fruct laxativ răcoritor, admirabil Î11 contra eonstipaţiel.
2 fi*. 50 4*uti»
Paris, 28 rue Grammont şi in toate farmaciile. 18-18
t FONDATA ÎN ANUL 1895 *
FONDATA IN ANUL 1895
Tipografia EPOCA
T ipografia EPOCA
de §i va oferi clienţilor sătî literă nouă si foarte variată, va executa totuşi lucrările ou preţurile cele mai moderate. Maşinele de mare tiraj cu care e înzestrată tipografa EPOCA, o pun in măsură de a face faţă orî-câror exigenţe. aceasta va fi deviza nouel tipografii.
Bucurescl.—Tipografia