No. 22 ANUL VI. 2 Martie 1903 -GF I ! o | O o <5 I d & o 0 0 1 I 1 ml o O. 0 SL | O Gv Q © fe | -S o; 0 1 l : o; ! 3>: £. S Q m Hevista Enciclopedică populară $pare în fie-care Duminică Abonamentul în ţară pe an Liel 5 1 Abonamentul în străin, pe an Ltei 8 » » » 6 luni » 3 | Un număr................15 bani pentru anaift^Kirl 1 leu linia, jvilea publieltate 5 bani euvîntul TUserlptele nepublieate se ard. Comitetul de Redacţie: ion Kafiii maeru p. Qarhovîceaqu Colonel p. V. jYăsturel g_ Jfdamescu V. „S". JVloga Jf. J'/icotaescu g. Coşbuc J. Otescu P. Zu/fu gr. Ueodossiu Corist. C. popovict-Vaşcă. SUMARUL: Th. D. Sperantia, Preotul.—N. Niculacscn, Cât mâncăm?—/. Otescu, Notiţe sciinţifice (Maşinele cu aburi). — N. Moga, Metodica lucrului manual.— /. l’ătrăşcoiu, Băncile populare germane. Sistem Raiffeisen.— X., Centenarul lui Edgard Quinet. — Ion E. Mihăescu, Cultura pomilor fructiferi. — Circulara d-luî I. Kalinderu către agenţii Domeniilor Cordnel. —Societăţi economice la sate.— lnformaţiunî.—Sfaturi: Pentru ca perul să nu albescă.— Cum putem transportă cartofii prin ger. —Casa de credit şi economii a corpului didactic.—De la sate.—O faptă lăudabilă. — Mulţumiri. — Bibliografie.— Poşta administraţiei. Ilustrapiuni: Formarea aburilor.—Pompă.—Vapor cu aburi.—Vapor pe mare. -Bateria Mircea la Calafat.—Asilul Elena D6mna. o b O G O G O <•> §1 O G O d Gr O |[ b o 0 0 0 0 O I O o b Gr €> I Jţedacfia fi fîdministrafia Str. f/îârjtulesg fio. S>, pucurescl. www.dacoromamca.ro „Droiheria Universală" Toma Brătulejcu. BucurescI, Calea Griviţel, No. 145, (lângă gara de Nord). In tot-deauna, fiind asortată în abondenţă, recomandă: substanţe alimentare pentru nutriţiunea copiilor, tapioka, cacao, făina Nesttle; articole pentru menagiu, vanilie, parfumurî şi săpunuri fine francese, ruse şi engleze, loţiunî higenice contra mătreţeî şi cădere! perului. Capilarine, tincturi pentru colorarea perului, perii, ape şi paste dentifrice, Odol, pudre, goldcreme, cosmetice şi alte articole pentru tualetă aduse din Paris, fabricele cele mai renumite, şi din Berlin. Substanţe şi produse chimice medicinale, technice şi industriale. Plante, rădăcini, flori şi seminţe pentru ciaiurî (colecţiunea Kneip), precum şi diferite preparate farmaceutice române şi străine, ca: balsamuri, gudrone, siropuri şi vinuri medicinale, capsule cu uleiuri esenţiale, etc. Ape minerale prospete şi săruri pentru băi, precum: sare de Bălţătesci, de Karlsbad, săruri de puciosâ, sare de mare, etc. Extract de oţet pentru conserve alimentare, arome şi esenţe pentru limonade, dulceţe şi liqueururî, culori vegetale, uleiuri şi esenţe din fructe pentru Cofetari. Culori şi accesorii pentru pictură, uleiuri fierte, lacuri, glicerină, lanolină, vasilină şi benzină, etc. Deposit de uleiuri şi esenţe vegetale şi minerale pentru usul medicinal, technic şi industrial. Chimicale, ustensile şi accesorii pentru Electricitate şi Fotografie. Articole de sticlă şi porcelan, accesorii şi ustensile pentru Farmacii, Institute de Fisică şi Laboratoriî chimice, pentru Institute de Bacteriologic şi Vaccinogene, etc. Complect asortiment de Biberone şi Irigatore solide, articole de gumă, pânze de cauciuc, Ban-dage, cercuri herniare, Pansamente şi Instrumente chirurgicale, Barometre şi Thermometre maximale, aparate pentru inhalaţie, articole pentru obstetrică, etc. Insecticide şi desinfectante puternice, precum: prafuri Zakerlin, acid boric, cupru sulfuric, Formalină, creolină, camphor şi naftalin.ă Şi, acestă Droguerie, fiind înzestrată cu un laborator chimic sistematic, se oferă a face cercetări asupra urinei şi a efectua analise asupra băuturilor şi alimentelor sub direcţiunea unui Chimist şi a d-luî Farmacist Toma Brătulescu.____________________ 26—22. ger.es Societate cooperativă agricolă, Bueu-resci, str. Karageorgcvici, 3. S’a aprovizionat cu semînţă de luccrnă prima, garantată fără cuscntă. Preţ forte convenabil. Onoraţii seî clienţi sunt rugaţi a face din vreme coman-dele, spre a li se rezervă cantitatea necesară. s-s. Ministerul Agricnlturel, Industriei, Comerciului şi Domeniilor. PUBLICAŢIUNE Se aduce la cunoscinţa domnilor Exposanţî, români, cari au fost recompensaţi la exposiţiunea Universală de la Paris din 1900, că cele mai multe din diplomele şi medaliile Ex-posanţilor români fiind sosite, Ministerul a decis, ca aceste medalii şi diplome să se libereze celor în drept, cari se vor presentâ la Minister în personă sau printr’un împuternicit a le primi. BANCA SOIUANIEI Capital social de 26.000.000 fr. împărţit în 50.000 acţiuni de 500 fr. din cari 150 fr. versaţi. Comitetul central: Londra Laclilan Maekinsto.sh Rate, Espire n G. I. Gosclien Vi8cuunt Duncannon . . . Hon. II. A. Larvrcnce . . V M. Adolphe Vernes .... â Paris M. Charles Mallet r> Director: M. C. A. Stolz >■> ajutor: M. E. E. Goodwiu. Censorî: Ioan Kalindern, Demetrn Ioan Ghika şi Arthur Green. Sediul social Piaţa sf. Gheorghe, Bucuresci Sucursală la Brăila, Agenţia la Londra. www.dacoromamca.ro PREOTUL) O, Preote, Tu eşti părinte Al sufletului pe pămînt, Apostol eşti al Celui care S’a întrupat din Duhul Sfînt Pe pămînt. De Cel de sus, păstor de suflet Aî fost lăsat aice jos Să semeni pace şi iubire Şi înfrăţire în Christos Aice jos. Păstor eşti Tu, şi ’n a ta mână Lăsat’a bunul Dumnezeu A sufletelor pază ’ntregă ; Respunţli dar cu sufletul teii Lui Dumnezeu. Al preoţiei dar în lume, E cel mai sfînt ce-î dat de sus ; Să fie vrednic dar acela Ce ca să-l porte este pus De cel de sus. O, Preote, Tu eşti părinte Al sufletelor pe pămînt, Apostol eşti al Celui Care S’a întrupat din Duhul Sfînt Pe pămînt. Th. 1). Sperantia. www.dacoromanica.ro 566 ALBINA Gât mâncăm? (i). Doctorii ne învaţă că trei lucruri ne păstreză sănătatea: hrana, munca şi aerul curat. De muncit, sătenul muncesce din greu, mal ales vara; de aer curat se bucură la câmp; numai mâncarea la el este fudulie. Sătenul nu scie cât preţ trebue să pună pe hrană; se mulţumesce să bage în coş, o cepă, un ardeiu, un castravete, ca să facă stomacului de lucru; dar nu-şî dă cu so-cotăla, dacă acăstă mâncare îl îndestulează trebuinţele trupului, dacă îl pote ţine clilele, ori îl dă putere destulă la muncă. Hrana ne cresce şi ne ţine cu vieţă; ne dă puterea de a munci, şi de a înfrînâ bolele, cari în tot minutul încercă să ne năpă-dăscă trupul şi să ne dobore. 0 mâncare potrivită, la unele băle, preţuesce mal mult de cât tote doctoriile; iar alte bole se vindecă numai cu mâncarea singură. învăţaţii asemănă trupul nostru cu o maşină, căreia îî trebue apă şi ce-vâ, care să ardă, cum sunt cărbunii ori lemnele, spre a se pute pune în mişcare. O maşină nu umblă fără foc şi fără apă. Acestea îi dau puterea de a se urni din loc şi de a pută trage după ea, şirul cel lung de vagone încărcate. Pentru trupul nostru, hrana e tocmai ceea ce sunt cărbunii şi apa pentru o maşină. Din hrană iese căldura ce o simţim noi. O parte din hrană arde în noi, cum arde cărbunii în cuptorul maşinii. Trupul nostru întreg e un cuptor care nu se răcesce decât odată cu sfirşitul vieţii. Dacă n’am ave în noi acest izvor nesecat de căldură, am păţi erna ca muscele, ca broscele, ca şerpii şi atâtea alte vietăţi, cari cad în amorţelă şi nu se mişcă, nu se hrănesc, nu simt decât atuncea când le încăltjesce dogorela soreluî de vară. Hrana arde în noi fără pară, înăbuşit, cam în felul cum arde grămada de gunoiu de la vite. De ia o vreme începe să se ivescă stricăciuni la o maşină: acjl i se rode un şurub, mâne îî plesnesce o ţăvă, altă-dată se slăbesce în încheieturi şi maşina trebue reparată. Părţile stricate trebuesc scose şi în locul lor se pun altele bune. Acelaş lucru se petrece şi cu noi. Trupul nostru se strică şi se preface neîntrerupt, când suntem în vieţă. Cum se strică ţevile, şuruburile maşinei, tot aşâ se strică în fie-ce minut câte o părticică din sângele nostru, din carnea nostră, din creerul, din mâruntaele şi din tote părţile trupului. Părticelele stricate sunt scose afară din trup cu udul, cu sudorea şi cu răsuflarea. Stricăciunile se dreg cum se ivesc. In locul lor se pun alte părticele de sânge, de creer, de carne, pe cari le alege trupul din mâncarea cea de tote cjilele. Cu hrana băgăm în trupul nostru material noii şi prospet care are sarcina de a drege neîntrerupt stricăciunile din el. Hrana ne preface, ne primenesce trupul fără 1 (1) Conferinţă însoţită de proecţiunî luminâse, ţinută la cercurile culturale din com. Frumuşiţa şi Oncea la 29 Decemvrie 1902 şi 12 Ianuarie 1903. www.dacoromamca.ro ALBINA 567 încetare. Ea are dar două slujbe de împlinit: să ardă şi să producă în trup, căldură, fără de care nu e vieţă, şi să-l primenăscă, punend material nou, în locul celui stricat. Lucrurile cu care ne hrănim trebue mal întâiu să le pregătim ca să le facem bune pentru trup. Cele mal multe din lucrurile pe cari le mâncăm, le gătim, le mestecăm şi le muiăm în gură şi le înghiţim. In stomac şi în maţe, mâncările se mistue, adică se topesc şi apoi partea cea bună de hrană e suptă de pereţii maţelor şi împrăştiată în tote părţile trupului pentru ca să ardă şi să dregă stricăciunile ivite; iar partea netrebuitore e aruncată afară. Gătitul mâncării, mes-tecatul şi mistuitul sunt dar lucrări cari numai ajută trupul să alăgă partea ce-î trebue la hrană. învăţaţii împart tote lucrurile cu cari ne hrănim în trei: de o parte pun pânea cu legumele, verdeţurile şi pomele; de altă parte e carnea cu lăpturile şi ouăle şi de alta e sarea şi alte câte-vâ, pe care el le numesc minerale. Dacă socotim o viăţă de om la 60 de ani, atunci în acest timp noi mâncăm mult din fie-care fel din lucrurile cu cari ne hrănim. Dacă am pune la un loc tot ce mănâncă omul cât trălesce, am face o grămadă de 10 ori mal naltă decât el şi din acea grămadă am pute face 1.280 chipuri cât omul de mari. Ca să înţelegeţi mal bine, priviţi pe perete acel chip de uriaşi, lângă care stă un om, ca să puteţi mal lesne face o asemănare între un om şi între ceea ce mănâncă el, cât trălesce. Un alt chip ne arată o pâne cât un munte şi un om alături, ca să facem asemănare între pânea care o mâncăm şi între om. S’a socotit că în 60 ani noi mâncăm 25.500 kgr. pâne. Dacă am face din totă o singură grămadă, acesta ar ave 400 metri cubl. Un alt chip ne arată un cartof mal nalt decât o casă şi alături un om care se uită uimit la el, fără să-i vină a crede de ceea ce vede că mănâncă. Dar pe lângă cartofi mal ne hrănim cu fasole, linte, bob, mazăre, din care s’ar face pote o grămadă şi mal mare. Un alt tabloh ne arată un morcov şi lângă el, e un măgar. Morcovul e de trei ori mal mare decât măgarul. Pome mâncăm tot cât şi pâne. In alt tablou se vede un om cum se odihnesce lângă un măr. Din el a tăiat o felie, pe care o ţine în mână şi se uită la ea. Felia e de câte-vâ palme şi abiâ se cunosce locul de unde e tăiată. Cărnurile întrec şi pânea şi tote legumele care s’aii arătat. Din totă carnea pe care o mâncăm, s’ar pută face un boQ, cum arată acest tablou, înalt de 5 metri, în greutate de 18.000 kgr., adică la 45—50 bol. Faţă de el, un om ar fi tocmai ca acel copil, care abiâ se zăresce sus, călare pe el. Sarea care o punem în bucate ajunge la 1.700 kgr. Din ea s’ar pute face (jece chipuri tocmai cât omul de mari, după cum se vede în acest tablou. La băutură nu se potrivesc toţi 6menil. Socotela e mal greii de făcut; dar dacă punem câte 2 litri de băutură, cum e apa, www.dacoromanica.ro 568 ALBINA vinul, rachiul, berea, pe Lumea cultă a serbătorit la Ateneu, centenarul lui Edgar Quinet, D-l Tr. Djuvara, deputat, fost ministru plenipotenţiar, a rostit o conferinţă aMsă, asupra vieţeî şi operilor lui, conferinţă care a durat timp de aprdpe doufi ore. Conferinţiarul s’a ocupat în mod amănunţit de vieţa luî Quinet, care a preferit 18 ani exilul de pe urma agitaţiunii pe care o provocase în Paris în 1852, când fu desemnat atacurilor reacţionare. La Bruxelles, unde a petrecut o parte din exil, s’a căsătorit cu Erniola Asache, fiica poetului nostru Asache, sub inspiraţiunile căreia a studiat istoria ndstră politică şi culturală La 1857 plecă în Elveţia, iar în 1870 revine în Francia, unde-1 aşteptă distinsul sSu coleg Michelet. Edgar Quinet more la 27 Martie 1875 la Versailles. * * * D-l Djuvara se ocupă apoi de lucrările marelui Quinet «Ies Rou-mains» şi «Istoria principatelor române». Analisând pe cea d’întăiu, asupra limbel şi origineî române, ci-tesce pasagiî geniale cari cuprind observaţiunî de mare preţ şi astăzi pentru România. Faptele lui Ştefan cel Mare şi Mihaî-Vitezu îl pasioneză mult şi dice că de la ei ţara romândscă a intrat în rîndul statelor europene. Studiază apoi pe femeia română, care a ridicat la ranguri mari pe mulţi străini veniţi aici, prin căsătorii. D-sa citesce apoi o scrisore a elevilor liceului Sf. Sava de pe atunci, către Quinet, o alta a lui Dimitrie Brătianu şi a luî Roseti, prin cari toţi îi mulţumeau pentru lucrarea sa asupra României. Citesce scrisorile luî Quinet cari s’au publicat în «Românul» şi dice că el a făcut ţării nostre servicii neşterse. Conferenţiarul, după ce mai citesce scrisorile a câtor-vâ mari scriitori străini, cari au întins o mână frăţescă românilor pe atunci şi cărora Parlamentul le-a acordat cetăţenia română, termină dic&nd că numele lui Quinet va rgmâne neşters din inimile românilor. Conferenţiarul a fost des întrerupt de aplausele publicului asistent. __________________ X. www.dacoromamca.ro Asilul Elena Ddnma, secţia profesională, faţada despre parcai palatului re,scai 586 ALBINA Cultura pomilor fructiferi (1). Cais 111. Caisul este un pom care ne dă fructele cele maî gustose. El cresce bine în pămînturile unde reu-şesce şi via; îî place cu deosebire pămînturile tari amestecate cu var; în pămînturile umede sau cli-sose nu trâîesce. înmulţirea caisului se face prin sîmburî, însă e maî bine ca pueţiî să se altoiască, căci dau fructe mai bune, pe când, — nealtoiţi—se întâmplă să degenereze (adică pierd din bunătatea lor). Altoirea se face prin mugure, atât pe pueţî de caişî, cât şi pe pueţî de corcoduşi, zarzări ori pruni. Când caişiî au fructe prea multe, se maî rup parte din ele, căci ast-fel pomii se uşureză, iar fructele cresc şi se fac marî, pe când alt-fel, fructele ar rămâne mici, aşa că şi-ar pierde din valorea lor. Zarzărul, care cresce şi se înmulţesce ca şi caisul, are fructele aprope la fel cu ale caisului, de aceia sunt unii omeni carî nu pot să deosebescă bine fructele unele de altele; după sîmburî însă, le pote deosebi lesne, căcî sîmburele de caisă e dulce, pe când cel de zarzăre e amar. Caisul cresce în înălţime până la 7 — 8 metri, şi trăesce 40—50 anî. P e r s i c u 1. Persicul este cel maî plăpând dintre toţi pomii carî cresc în ţară la noi, suferă maî cu seină din causa frigului de iarnă şi timpului scliimbăcîos din primăvară. Se cultivă prin grădini şi prin viî, însă la locuri ferite cu totul de bătaia vânturilor reci. Persicul cere un pămînt gras şi puţin nisipos Un pămînt rece şi umed îî este forte vătămător. Dacă vrem să plantăm persicî trebue pămîntul gunoit cu gunoiîi de cal, bine descompus (putrezit). înmulţirea se face prin sîmburî, şi după ce pueţiî au căpătat grosimea trebuinciosă, se altoesc, dacă 1 (1) Vc » Gems cu Nasturi şi Şireturi • Pantofi de Chuvreau albi decoltaţi > Idem cu Şireturi şi Nasturi » Idem de Lack diferite forme 11.95, 12.95, 13.95, 14.95, 15.95. 12.95, 13.95, 14.95, 15.95. 7.95, 8.95, 9.95. 5.95, 6.95. 6.95, 7.95, 8 95. 5.95, 6.95, 7,95, 8.95, 9.95. Rayon de Lingerie pentru Dame şi Bărbaţi cu preţuri fabulos de eftine. In tot deauna se găsesc mari cantităţi de mănuşi Glace, Albe, Colori, şi Negre pentru Dame Lei 2.50. _______________________________________ » Bărbaţi » 2.95. Rup6ndu-se la încercare, se dă altă pereche.____________________________________________________________ Magasin la tote Sesonelc, Calea , vv. 97 t>„• Cititorii revistei vor ave un scagemint de Victoriei ho. 27, alatllll de I ollţia 50/,, din preţurile însemnate, presentând 5% Cupon de reducţie pentru cititorii Albinei. Capitalei, Bucurescî cuponul.